Hei, jeg er Finansforbundets chatbot. Spør meg!

DNA for å redde verden

Kan man være investor og likevel gjøre gode ting? Ja! Det er din plikt, mener Anders H. Lier, investoren i Nordic Impact som vil gjøre verden til et bedre sted.

ANSVAR: Jeg har tenkt mye på hva som er min drivkraft. Jeg ønsker å gjøre noe bra for andre. Jeg føler at vi har et spesielt ansvar til å bidra, ettersom vi er blant de mest privilegerte menneskene i verden, sier Anders H. Lier i Nordic Impact.

– Da jeg landet i Mumbai i 2003, slo det meg så utrolig kraftfullt hvor mye nød det er i India. Det gjør meg opprørt at det skal være så store forskjeller mellom mann og kvinne. Jeg kan ikke akseptere det!

Det er en slags tordentale, men målet er av helligste sort. La det ikke herske noen tvil: Anders H. Lier og teamet i Nordic Impact satser ikke en krone på noen med mindre de vil løse en av verdens store utfordringer, enten det er innen helse, forurensning og miljø, utdanning eller likestilling.

– Vi har en plikt, alle sammen som bor på kloden, til å bidra til at dette blir et bedre sted å være.

Det høres kanskje strengt ut, muligens må man være litt bestemt for å bidra til å redde verden. Men mannen bak den klare meldingen har akkurat hastet smilende inn gjennom dørene til Nordic Impact. Selskapet som kun investerer i tech-startups som ønsker å ha en positiv innvirkning på samfunnet. Det er her Lier er arbeidende styreleder, etter å ha jobbet i flere store, internasjonale selskaper tidligere.

– Jeg ønsket ikke lenger å bruke noen få prosent av min tid på å ta samfunnsansvar. Jeg ville jobbe et sted der jeg kunne bruke ett hundre prosent av tiden min til å gjøre noe som er bra for samfunn og miljø.

Lier legger trykk på ett hundre, lar seg ikke forstyrre av at telefonen vibrerer og at folk på kontoret forsøksvis vinker ham videre. Han skulle vært i et møte – eller kanskje to – men snakker saklig, poengtert og uanfektet videre.

– Vi ønsker at all kapital i verden skal arbeide for å løse store, komplekse problemer for samfunn og miljø. Det kaller vi impact investing. En av Nordic Impacts store målsettinger er å gjøre impact investing mainstream, og få all kapital til å virke for gode formål.

Vi ønsker at all kapital i verden skal arbeide for å løse store, komplekse problemer for samfunn og miljø. Det kaller vi impact investing.

Anders H. Lier

Tenk utenfor ring 3

Ikke noe beskjedent mål, med andre ord. Men så kommer man jo heller ikke noen vei med beskjedenhet, i hvert fall ikke når man skal forandre verden. Nordic Impact står bak Katapult Future Fest – ikke en konferanse, ikke en festival, men en mellomting. Der møtes 650 internasjonale gründere, impact investorer og andre interesserte for å «feire» fremtiden og diskutere relevante problemstillinger, som Lier sier.

Gjennom Katapult Accelerator investerer, guider og setter teamet opp mentorprogrammer for impact tech startups. Katapult Accellerator er en startup-skole for å trene, utvikle og skalere verdens beste impact tech startups.

– Vi leter over hele verden etter de beste founders som ønsker å løse et stort, viktig problem for samfunn og miljø, ved bruk av eksponentiell teknologi.

Internettspeidere er hele tiden på jakt for å finne nye selskaper å investere i.

– Men vi har også en søknadsprosess. Ved siste program hadde vi 1500 startups å velge mellom på tolv plasser. Det er veldig attraktivt å komme til oss. Kriteriene for å komme inn er naturligvis at du må gjøre impact. Punkt nummer to er at du må ønske å bruke eksponentiell teknologi for å skalere selskapene veldig raskt og i global målestokk.

Men han lar det ikke være noen tvil, satser du i Norge, er det for smått.

– Ingen må ha ambisjoner om å være best innenfor ring 3, det er totalt irrelevant for oss. Vi jobber med problemstillinger som ikke har noen landegrenser eller fysiske grenser. Det være seg miljøproblemer, utdanning, helse, og så videre, sier Anders.

De heldige utvalgte får hjelp av et konsulentteam og mentorer fra næringsliv, serieentreprenører, og eksperter innen ulike områder.

– Disse jobber med selskapene på daglig, ukentlig og månedlig basis, og hjelper dem med relevante problemstillinger. Hvert selskap er unikt og har sitt eget DNA, og løser forskjellige problemer. Derfor må de ha en mentorpool som passer for det selskapet. Det er ikke en «one-size-fits-all»-modell, understreker Anders.

VERDENSPERSPEKTIV: Gjennom å investere i tech-startups som ønsker å bidra til et bedre samfunn, enten det er for utdanning, helse eller miljø, håper Anders H. Lier at han kan være med på å gjøre verden til et bedre sted for alle.
VERDENSPERSPEKTIV: Gjennom å investere i tech-startups som ønsker å bidra til et bedre samfunn, enten det er for utdanning, helse eller miljø, håper Anders H. Lier at han kan være med på å gjøre verden til et bedre sted for alle.

Ko-eksistens med robotene

Anders H. Lier er overbevist om at ny teknologi kommer til å løse mange av verdens store utfordringer innen helse, utdanning og energi. Hjertesaken over alle hjertesaker er utdanning.

– Utdanning er veldig, veldig viktig. Jeg tror at dagens utdanningssystem trenger en radikal transformasjon. Vi utdanner våre barn etter samme modell som man hadde da Sokrates utdannet sine elever. Vi må bruke mye mer smidig utdanning, hvor man praktiserer og utdanner i parallell.

Denne stagnasjonen mener han kan få større konsekvenser enn vi aner rekkevidden av i dag.

– Vi er nødt til å utdanne våre barn til å bli så forskjellige fra robotene som overhodet mulig!

Jepp. Robotene. Anders H. Lier sier at robotene allerede er en betydelig del av samfunnet vårt og dette vil øke sterkt fremover. Oppgaven er ikke å stoppe utviklingen, men å finne en lur måte å eksistere side om side med dem på.

– Vi klarer ikke å konkurrere med robotene på deres kvaliteter. Vi må sameksistere med dem, og det som er unikt med oss som rase er jo blant annet empati, kreativitet og fantasi. Det er vi nødt til å bringe inn i utdanningssystemet.

For vi aner ikke hva slags jobber vi kommer til å ha i fremtiden. På samme måte som våre besteforeldre ikke kunne forutse hvilke jobber vi har i dag. Og de jobbene vi har, kommer mest sannsynlig ikke våre barnebarn til å kunne ha.

– Det aller viktigste for å håndtere dette samfunnsmessig, er at utdanningssystemet er tilpasset og trimmet opp mot fremtiden. Det er det ikke i dag.

"HOPPET AV": Anders H. Lier jobbet i mange år i internasjonale selskaper og reiste mye rundt. Til slutt bestemte han seg for å bruke all sin tid på å gjøre noe godt for verden. Derfor jobber han nå med impact investing på heltid.
“HOPPET AV”: Anders H. Lier jobbet i mange år i internasjonale selskaper og reiste mye rundt. Til slutt bestemte han seg for å bruke all sin tid på å gjøre noe godt for verden. Derfor jobber han nå med impact investing på heltid.

Gir jernet for jenter

Så hva gjør han selv for å fremme utdanning? Investerer i ed tech-firmaer (education technology) og selskaper som bruker moderne teknologi for ny type læring samt utdanningsinstitusjoner som jobber interaktivt mellom praksis og trening. Men stoltest er han av å gi indiske jenter muligheter og trygghet.

– I India er det dessverre slik at veldig mange jenter er ekstremt diskriminert. De er så diskriminerte at jentefoster og jentebarn blir drept bare fordi de er jenter. Den eneste måten å endre det på, er gjennom kunnskap, forståelse og utdanning. Derfor har vi satt opp et utdanningsprogram for jenter, for det er de som har dårligst tilgang til utdanning.

Han kaller det verdens største utdanningsprogram. Gjennom Naandi Foundation har 150.000 vanskeligstilte jenter på offentlige skoler i India fått muligheten til å utdanne seg – på et trygt sted. Jenter som ellers ville bli brukt som hushjelp, til å passe småsøsken eller – i verste fall – som sexslaver.

– Vi gir akademisk støtte til skolene, så det er jo fordel for guttene også. Men det er jentene vi støtter!

Det lønner seg

Lier har mange eksempler på selskaper Nordic Impact investerer i. Selskaper som eksempelvis lager teknologi som hjelper bønder å drive mer lønnsomt, som avslører falske medisiner, bidrar til å bekjempe ensomhet og hjelper blinde. Og nylig investerte de i et selskap som har som mål å utrydde zikaviruset. Totalt. Alle gode formål som på et eller annet vis bidrar til å løse noen av våre globale utfordringer.

Men en annen stor utfordring er å få flere til å drive med impact investing.

– Folk må forstå at impact investing dreier seg om to ting: Det første er å skape impact, altså å løse noen veldig viktige problemstillinger for planeten. Det andre er at du får en veldig høy avkastning. Veldig mange investorer tror at ved å investere i impact, slik vi gjør, så får du en lavere avkasting. Det er ikke riktig. Det er mange bevis nå på at det er sterk korrelasjon mellom å investere i bedrifter som har produkter og tjenester som er bra for samfunn og miljø, og avkastning.

Anders H. Lier går rett på!

– Du kan bare stille deg selv spørsmålet: Har du lyst til å kjøpe noen produkter og tjenester som er dårlig for planeten? Som ødelegger planeten? Du har jo ikke det. Det er også bevist at det er villighet til å betale ekstra pris for å kjøpe bra produkter og tjenester. Det er mange bevispunkter på at dette stemmer. Vi kommer til å tjene mer penger på å være impact investors enn tradisjonelle investorer. Og så føles det veldig godt å gjøre noe bra.

Selv er han virkelig ikke i tvil om at dette er både riktig og kommer til å lønne seg.

– Jeg har tenkt mye på hva som er min drivkraft. Jeg ønsker å gjøre noe bra for andre. Jeg føler at vi har et spesielt ansvar til å bidra, ettersom vi er blant de mest privilegerte menneskene i verden.

Vi kommer til å tjene mer penger på å være impact investors enn tradisjonelle investorer. Og så føles det veldig godt å gjøre noe bra.

Anders H. Lier

Vi kan og bør bli best

Men hvor gode er egentlig vi nordmenn på impact investing? Er vi gode? Halser vi langt bak? Vi har jo ikke engang et eget ord for det.

– De ledende landene er Nederland, England og USA. Vi ligger bak, men vi har forutsetningene for å bli den globale hub-en for dette. Det er mye kapital her og vi har oljefondet som kan vise vei. Vi har en lang tradisjon for bistand, vi har det høyeste bidraget av BNP noen nasjon har til bistand, vi har fredsprisen og vi skårer høyest på tillit i verden. Det er en grunnleggende plattform for å forstå verdien av impact investing. Vi kan ta denne posisjonen. Men da må folk forstå at denne kapitalen skal brukes til det beste for prosjektet, og ikke nødvendigvis kapitaleiernes kortsiktige egeninteresse.

– Hva kreves, da?

– Jeg tror det starter med at private og institusjonelle investorer forstår hva impact investing er. Dette er ikke veldedighet. Myndigheter kan selvsagt bidra til å allokere midler fra oljefondet vårt, og begynne å aktivt bli en globalt ledende impact investor.

TILPASNINGER: Vi må lære oss å koeksistere med robotene, understreker Anders H. Lier. Det mener han vi må gjøre ved å dyrke noen av våre kjerneverdier som mennesker, nemlig empati, kreativitet og fantasi.
TILPASNINGER: Vi må lære oss å koeksistere med robotene, understreker Anders H. Lier. Det mener han vi må gjøre ved å dyrke noen av våre kjerneverdier som mennesker, nemlig empati, kreativitet og fantasi.

Sterke rollemodeller

Tilbake til Mumbai, India, 2003. Der Anders H. Lier ble så opprørt over de enorme forskjellene. Var det her engasjementet startet? Nei da, vi skal lenger tilbake.

– Det ligger i min familie og mitt DNA. Mormor jobbet på Modum bad, med terapi for folk som hadde mentale utfordringer. Mamma er lærer, og svært opptatt av utdanning og kunnskap. Jeg har vel fått det inn i mitt DNA fra to veldig sterke damer, to generasjoner over meg.

Men alle reisene har forsterket trangen til å virke for verden. Særlig når han ser hvor dårlig kvinner ofte kommer ut av fattigdom og nød.

– Jeg mener at det patriarkalske samfunnet er et av de grunnleggende problemene i verden. Hvis vi ikke får gjort noe med det, kommer vi ikke til å utvikle oss og skape likhet for alle. Jeg som mann har et ekstra ansvar for å gjøre noe med det.

Han har ikke ett eneste sekund angret på at han hoppet av internasjonale selskaper og gikk «all in» med impact investing.

– Jeg ønsket å maksimere min innsats, mine ressurser og kapital til å gjøre noe bra. Nå får jeg lov til å gjøre dette. Det føles veldig bra. Teamet i Nordic Impact er i front i verden. Det føles veldig godt å gjøre et bidrag til å skape en bedre verden.